Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

HISTORISK PORTRÆT AF DAGCENTRET LILLE VEUM, BRØRUP

Lederen af dagcentret Lille Veum Gunnar Viuf havde et ønske om at synliggøre stedets historie i hverdagen. Med inspiration fra udsmykningen ”Portræt af en egn” (Lene Pors 2009) i Brørup Lægehus skulle denne udsmykning af de gamle stuer have en historisk vinkel og give et billede af stedet i dag.

LØSNING

Stedets historie rækker tilbage til 1903, hvor villaen ”Lille Veum” blev opført af Augusta og Anders Pedersen, lærer ved Askov Højskole, hvor navnet Lille Veum stammer fra. De dyrkede højskoleånden ved at samle folk til fortælling og sang.

Siden var der børnehjem, pleje- hvilehjem og motel inden stedet i 1988 blev til Dagcentret Lille Veum.

I mit arbejde med research om stedet brugte jeg en del tid i lokalhistorisk arkiv, hvor jeg fandt topografiske landkort fra de forskellige perioder – afspejler områdets udvikling, og jeg fandt artikler og erindringer, som gav indhold til historien. Jeg talte med folk som havde arbejdet på stedet.

Herefter udvalgte jeg relevante elementer til opbygning af malerierne: ex. Grundtvig, logo fra højskolesangbogen, De 11 svaner, lærken, villaen, foto fra børnehjemstiden, en klokke og meget andet. En lille del af malerierne i udsmykningen afspejler stedet i dag, hvor daglige aktiviteter, birkestræer, stendiget, dansen og dyr er vigtige elementer samt deres logo og stedets værdier.

UDBYTTE

”…..Lene Pors har besøgt os på Lille Veum, og hendes billeder afspejler det, som Lille Veum var oprindeligt, hvad det har været, hvad det er nu, og hvad det skal være fremover", siger Gunnar Viuf

Denne udsmykning med det meget nære og fortællende indhold i malerierne er med til at skabe dialog i brugernes hverdag og give personalet et indblik i, hvad de er en del af. Det vækker nysgerrighed og fornyet interesse for omgivelserne.
”... Jeg ser det ikke selv”
”... du gør at jeg igennem dine billeder bliver opmærksom på detaljer i vores nære omgivelser” Se billeder fra udstillingen Lille Veum her.
Portræt af en egn - Lille Veum - af Lene Pors
Udsmykning af Lene Pors - Lille Veum
Udsmykning af Lene Pors - Lille Veum
Udsmykning af Lene Pors - Lille Veum
Udsmykning af Lene Pors - Lille Veum
Udsmykning af Lene Pors - Lille Veum
Udsmykning af Lene Pors - Lille Veum

LENE PORS | PHILIP DE LANGES ALLÉ 7A, 3 | DK-1435 KØBENHAVN K | TLF. 3026 4494 | INFO@LENEPORS.DK